Ordinacija dentalne medicine Irena Lušičić, dr.med.dent.

Zametska 74/A, Rijeka

Tel: +385 51 550 165

GSM: +385 98 165 7558

E-naslov: info@zobozdravnik-reka.si

PROTETIKA

je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z zamenjavo izgubljenih zob z zamenjavo zob z mostom, protezo ali krono implantata. Glede na to ali pacient lahko nadomestek vzame iz ust ali ne, jih razdelimo v fiksne, mobilne ali kombinirane protezne nadomestke. Nadomestni tip je odvisen predvsem od števila preostalih zob, periodontalnega stanja, pa tudi od želje pacienta.

Če se izgubljen zob ne zamenja pravočasno, se sosednji zobje nagibajo k praznemu prostoru in posledično imamo izgubo še preostalih zob. Resorpcija kosti in nemožnost ugradnje implantanta za izgubljene zobe.

IMPLANTOLOGIJA

je sodobna veja zobozdravstva, ki se v zadnjih dvajsetih letih intenzivno razvija in je prinesla revolucijo v zobozdravstvu, ker danes ni več potrebno brustiti dveh sosednjih zob, da bi nadomestili odstranjen zob. Implant je vgrajen v kostno tkivo takoj po odstranitvi zob, nato pa govorimo o takojšnji vsaditvi implantanta ali pa se počaka na nastanek kosti. Vsadek je lahko opremljen s kronami, ki dajajo videz skoraj naravnega zoba ali se lahko pritrdijo v protezo.

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

se razvija postopoma, danes pa ima pomembno vlogo kot disciplina, saj je za vse nas pomembno, da imamo zdrav in naravni nasmeh. Je sodobna disciplina v zobozdravstvu, ki združuje več področij zobozdravstva v smislu doseganja visokih estetskih rešitev od polnjenja, beljenja zob, namestitev luskic, keramičnih kron, zobozdravstveni nakit pa vse do postoka gingivoplastike.

ENDODOTIJA

se ukvarja z zdravljenjem patoloških procesov v zobni pulpi ali živcu zob. Kadar pride do vnetja v pulpi zoba, zob začne boleti, tedaj se vneto tkivo v zobni pulpi mora odstrani, zobni kanal se temeljito očistiti z ročnimi ali strojnimi instrumenti, dezinficirati in nato se zobni kanal napolni.

Terapija je večinoma uspešna in takšen zob ostane dolgo let v ustni votlini. Zaradi neuspeha prve terapije se lahko izvede tudi endodontska revizija npr. odstranitev starega polnila in izdelava novega.  Obstaja tudi tretja možnost, kadar endodontija ne more uspešno pozdraviti zoba,  priporočamo  resekijo zobnih korenin.